A kerámia burkolatok fajtái
A kerámia burkolatok két nagy csoportra oszthatók, mázas és mázatlan lapokra:

A mázatlan lapok fajtái:
- Kottó
- Vörös gres
- Gres porcelán
- Klinker
A mázas lapok fajtái:
- Kétszer égetett
- Vörös pasztás egyszer égetett
- Világos pasztás egyszer égetett
- Fehér pasztás egyszer égetett
- Mázas gres

A Kottó:
A Kotó mázatlan, extrudálással készülő termék, kültéri és beltéri burkolásra egyaránt alkalmas. Porózus termék lévén felületkezelni kell a foltosodást megelőzendő, valamint impregnálni, hogy elősegítsük a vízlepergetést. A gyártók kínálatában általában szerepel olyan termék, melyet már gyárilag felületkezeltek.

A Vörös gres:
A vörös grest először a németországi Mettlachiban gyártották, innen származik a nálunk ismert „metlaki" elnevezés. Préseléssel gyártják, színezett vagy színezetlen anyagból. Napjainkban egyre kevesebb gyártó foglalkozik ezzel a termékkel.

Kétszer égetett falburkolatok (bicottura):
A kétszer égetett burkolatok gyártásának első fázisa a biszkvit égetése, ezt követi a második égetés, amikor a kaolinból, üvegből, homokból, oxidánsanyagból és egyéb színezőanyagokból álló mázkeveréket ráégetik a biszkvitre. A lap kihűlése közben a máz megkeményedik és üveges felület alakul ki. Különböző technológiákkal különböző felületi hatásokat érnek el.

Egyszer égetett padlóburkolatok (monocottura):
Az egyszer égetett padlólapok lehetnek vörös (csak beltéri használatra) és fehér biszkvites lapok (bel-és kültéri felhasználásra egyaránt). A máz égetése egy időben történik a biszkvit égetésével. Az intenzív színű mázak kevésbé kopásállóak, mint a világosak.

A Gres porcelán:
A gres porcelán olyan mázatlan, vagy mázas kerámiatermék, melyet préseléssel állítanak elő, jellemző vízfelvétele pedig 0,5% alatt van, ami a legalacsonyabb érték az összes egyéb padlóburkoló termék értékeihez képest.
A mázatlan greslap előnyös tulajdonsága, hogy teljes vastagságában ugyanaz a színe és a szerkezete, ezért erős igénybevétalnél esztétikai és fizikai jellemzői nem változnak.
A greslapok másik fajtája a mázas gres, mely vékony mázréteggel van ellátva, különleges színt és felületet biztosítva ezzel a lapoknak.

A Klinker:
A klinker a kerámiák közül a leginkább fagyálló, gyártási technológiájának köszönhetően a legextrémebb hőmérséklet ingadozásokhoz . Emiatt kültéri fal és padló burkolására különösen alkalmas. A mázatlan klinker különösen keresett olyan helyeken, ahol a burkolatnak nagy teherbírással kell rendelkeznie, szikramentesnek kell lennie, illetve könnyen tisztíthatónak, antibakteriálisnak, ami pl. az élelmiszeriparban nagyon fontos. Vastagsága 10mm-től egészen 23mm-ig terjedhet, de igény szerint akár 40mm-es vastagságban is le tudják gyártani,ami gres porcelánból nem lehetséges.

 
Lyoness termékpartner!
Szombathely területén belül ingyenes házhozszállítással állunk megrendelőink rendelkezésére!